Czajnik elektryczny, czy gazowy? Podpowiadamy który czajnik lepiej się sprawdzi!

Czajnik to nieodłączny element każdej kuchni. Gotowanie wody przydaje się do zaparzenia kawy lub herbaty oraz do innych czynności takich jak zalanie płatków owsianych przegotowaną wodą. Ze względu na to, że urządzenie to jest używane codziennie chcemy, aby było wydajne i praktyczne. Pojawia się więc pytanie; co będzie lepsze, czajnik elektryczny, czy gazowy? Postaramy się odpowiedzieć na to pytanie w niniejszym artykule.

 

Jaki czajnik wybrać?

W dzisiejszych czasach coraz częściej posiadamy w swoich kuchniach prąd zamiast gazu. Co za tym idzie, gotujemy potrawy na płycie indukcyjnej. Ciężko więc o to, abyśmy zdecydowali się na czajnik gazowy w takiej sytuacji. Najwygodniej jest więc sięgnąć po czajnik elektryczny. Jednak gdy posiadamy kuchenkę na gaz to, czy oznacza to, że lepiej byłoby zaopatrzyć się w czajnik gazowy? Warto poznać wady i zalety dwóch opcji.

 

Czajniki gazowe

Tradycyjne czajniki, które stawiamy na kuchence, po to, aby zagotowała się woda, również mają swój urok. Często kojarzą się jedynie z kuchniami babci i chyba właśnie za to je uwielbiamy! W porównaniu z czajnikami elektrycznymi, czajniki gazowe posiadają bardzo ciekawą i modną w dzisiejszych czasach formę. Co ciekawe, nie musimy posiadać typowo staroświeckiej kuchni, aby taki czajnik mógł nam w ogóle pasować do wystroju wnętrza. W popularnym dzisiaj stylu vintage łączymy elementy z innej epoki z nowoczesnymi produktami. Zazwyczaj sprawdza się to świetnie i my gorąco polecamy takie połączenia!

 

Jeśli chodzi natomiast o funkcjonalność, to czajnik gazowy sprawdza się bardzo dobrze. Musimy być świadomi, że dzisiaj dostępne są modele, które możemy położyć także na kuchence elektrycznej. Nie potrzeba więc wcale być posiadaczem kuchenki na gaz, aby był sens zaopatrzenia się w ten konkretny rodzaj czajnika. Czym więc on różni się od czajników elektrycznych?

 

Czajniki elektryczne a szybkość oraz oszczędność

Na korzyść czajników działających na prąd przemawia ich szybkość działania. Rano zazwyczaj nie mamy czasu na to, aby czekać na sygnał gwizdka, który da nam znać, że na kuchence zagotowała się woda. Przy czajniku gazowym bowiem poczekamy dłużej na zagotowanie wody niż przy czajniku elektrycznym. Jednak na niekorzyść tego drugiego przemawia zdecydowanie większe koszty eksploatacji. Czajniki tradycyjne są również same w sobie nieco tańsze. Jeśli jednak nie używamy czajnika na tyle często, aby w dużym stopniu odczuć skutki finansowe zagotowywania wody, ale zależy nam na czasie, to czajnik na prąd jest zdecydowanym faworytem. Powinniśmy go wybrać, kierując się jego mocą. Niektóre modele o większej mocy są w stanie zagotować wodę nawet w 2 minuty.

 

Warto jeszcze wspomnieć o tym, że czajnik elektryczny jest niezwykle wygodnym urządzeniem. Nie musimy stać nad nim i pilnować aż zagotuje się woda. Nie musimy też w pośpiechu biec do kuchni, jeśli zapomnimy o wstawieniu wody. Jest to szczególne udogodnienie dla osób starszych. Poza tym łatwiej jest nam ocenić, ile wody znajduje się w czajniku na prąd. Pozwala to na lepsze dostosowanie ilości zagotowanej wody do planowanego jej wykorzystania. To również ekonomiczna zaleta czajnika elektrycznego! 

Author:
Autorka bloga olaart.pl, fanatyczka dobrego smaku. Od wielu lat zajmuje się profesjonalnie serwowaniem potraw kuchni azjatyckiej w jednej z krakowskich restauracji na Podgórzu.