Domowy cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy oba są bardzo proste do wykonania, ale jeśli nigdy nie próbowałeś ich zrobić lub użyć w pieczeniu, jestem pewna, że będziesz mile zaskoczony różnicą.
Matcha zielona herbata w proszku truskawki cukier waniliowy ciasto czekoladowe batony kokosowe ekstrakt waniliowy przepis na muffiny
Wanilia jest jedną z moich ulubionych przypraw, razem z cynamonem i kardamonem. Ma przyjemny smak, który pasuje właściwie do wszystkiego – zarówno do słodkich dań, ciast i placków, jak i wytrawnych potraw. Problem w tym, że prawdziwa wanilia zawiera drogi składnik – wanilinę, która w zasadzie nadaje jej charakterystyczny smak.
Oczywiście istnieją inne rodzaje wanilii dostępne na rynku w rozsądnych cenach (na przykład tutaj), ale ja zawsze wolę przygotowywać rzeczy samodzielnie
Jedna literka różnicy w nazwie produktu potrafi namieszać…
Cukier waniliowy jest droższą alternatywą dla cukru wanilinowego, który ma mniej wyczuwalny zapach. Biały cukier jest łączony z waniliną (składnik aromatu wanilii) lub etylowaniliną (substancja aromatyczna, 2-3 razy silniejsza od waniliny), a jego cena jest o około 30% niższa od ceny cukru waniliowego. W przypadku cukru waniliowego obecny jest co najmniej 1% waniliny i 0,33% do 0,5% etylowaniliny.
Skąd taka różnica w cenie?
Zawarte w cukrze wanilinowym wanilina i etylowanilina są produkowane chemicznie. Proces ten jest 10 razy tańszy niż otrzymywanie prawdziwego ekstraktu waniliowego, co pozwala firmom sprzedawać towar po niskich stawkach. Cukier waniliowy składa się z cukru buraczanego i strąków wanilii (lub ekstraktu waniliowego). Ponieważ wanilia jest towarem drogim, cena jest kolejnym wyznacznikiem jakości!